četvrtak, ožujka 05, 2009

AJMO IZAĆI IZ KRIZE, i depresije..

U velikoj zabludi žive oni koji misle da su optimisti naivci koji svijet gledaju kroz ružičaste naočale. Prije bi se moglo reći da pesimisti zbog svojih tamnih negativnih stavova ne vide izbor rješenja koja im se nude. Vjerujte, tu se ni ja još se snalazim. Ali, bavimo se počecima a ne svršecima. Optimisti su sretniji, zdraviji i spretniji u životu jer polaze od stanovišta da ništa nije nerješivo. IZLAZ UVIJEK NEGDJE POSTOJI.
Dobro je u životu imati cilj, iako se u kriznim vremenima do njega jako teško ili teže i sporije dolazi. Valja se skoncentrirati na blisku budućnost. Snagu trošiti na sljedeći dan. Rad donosi nove stvari, unutarnje zadovoljstvo, a može i promijeniti stav prema cilju. Treba raditi za opstanak, a rješenja će doći sama do sebe.
I optimizam i rad na kratke staze sami od sebe neće biti dovoljni pomagači, ako ne skupimo mudrost i snagu da se suočimo s našim momentalnim neprijateljem - KRIZOM I DEPRESIJOM.
Zato, prije upuštanja u borbu s njom - upoznajmo njene uzroke, a to znači : "ne paničimo, ali se i ne zavaravajmo da stvari stoje bolje nego što to ustvari jesu".
Shvatimo da nešto nije u redu, "prespavajmo problem", pa se mirno pokušajmo distancirati od njega. Pokušajmo ga promatrati iz druge perspektive. Realno ocijenimo pozitivne i negativne momente, pa se o svakom detalju posebno zamislimo. Što možemo učiniti da neke stvari popravimo? Neke ćemo stvari morati mjenjati, ali sve u životu ima svoju cijenu, pa i izlazak iz depresije, zar ne?
Na krizne momente u životu treba gledati kao na "prolaznu kušnju" koja ima svoje značenje. Takve situacije su u kontekstu života i imaju svoj određeni cilj i smisao. Mi možemo gospodariti svojim životom (u granicama) ali ujedno biti svjesni notorne činjenice da se u životu događaju i stvari (situacije) koje nam i izmiču kontroli tj. mimo naše volje i želje. No, za kvalitetno djelovanje važno je da sačuvamo MIR, a osim toga treba znati da ćemo iz određene situacije izaći bogatiji za novo iskustvo.
Uz sve usvojeno, bez HRABROSTI, sve ostaje samo pasivno znanje.

Stoga, sretno nam bilo, najdraži moji......VEDRINOM PROTIV DEPRESIJE, VEDRINOM U BOLJI ŽIVOT!!!
Disturbed meirmaid

Nema komentara: