srijeda, veljače 04, 2009

ZNANSTVENICI TVRDE: Osjećaji tuge i depresija su dobri za nas


Znanstvenici tvrde kako nas tuga i loše raspoloženje čine snažnijima i sposobnijima za suočavanje sa životnim izazovima.

Znanstvenici tvrde kako se ne moramo uvijek truditi biti optimistični jer je depresija za nas dobra. Tvrde kako nas loše raspoloženje i blaga depresija mogu naučiti da prihvatimo svoju 'jadnu' stranu, ali i motivirati da učinimo pozitivne promjene u svom životu, piše Newscientist. Znanstvenici tvrde kako nas tuga i loše raspoloženje čine snažnijima i sposobnijima za suočavanje sa životnim izazovima. Upravo zahvaljujući njima postajemo sposobniji dostizati velike uspjehe.

Da je depresija dobra za nas tvrdi profesor Jerome Wakefield sa sveučilišta New York, a svoju tvrdnju potkrepljuje time da su neki od vrlo uspješnih ljudi poput Winstona Churchilla, Abrahama Lincolna, Sir Isaaca Newtona i Beethovena također patili od nekog oblika depresije.

Neke su ranije provedene studije također pokazale kako tuga može imati zaštitničku funkciju, ali i da nas uči kako izvući najbolje iz svojih pogrešaka.

Wakefield vjeruje kako je jedna od funkcija negativnih emocija da zaustave našu rutinu i normalno funkcioniranje kako bismo se mogli koncentrirati na stvari koje trebamo popraviti u svom životu. Profesor vjeruje i kako nas upravo negativne emocije sprječavaju da ponovimo istu grešku više puta.

Bez negativnih osjećaja nikada ne bismo uzeli vremena da razmislimo o svom životu i ponašanju zbog čega bismo se mogli naći u stanju kroničnog stresa što je vrlo pogubno za cjelokupno zdravlje, smatra Wakefield.

Nema komentara: