ponedjeljak, veljače 09, 2009

Depresivni poremećaj u liason psihijatriji

Depresivni se poremećaji češće javljaju kod bolesnih osoba, posebno kod onih koji su hospitalizirani. Velik broj hospitaliziranih pacijenata treba psihijatrijsku evaluaciju depresije što se radi vrlo rijetko.

Cilj ove studije bio je utvrditi magnitudu ovog problema i prevalenciju depresivnog poremećaja u španjolskim bolnicama kao i socio-demografske te medicinsko-psihijatrijske osobine povezane s depresijom u ovih osoba. Transverzalna studija uključila je 1003 pacijenta, kojima je procijenjena razina psihosocijalnog stresa kao i kvaliteta života (Karnofsky skala). Potom je primijenjena bolnička skala anksioznosti i depresije (Hospital Anxiety and Depression Scale) te su svi pacijenti s rezultatom većim od 11 procijenjeni od strane psihijatara. Zabilježeni su sljedeći rezultati: 18.9 % hospitaliziranih pacijenata pokazivalo je znakove depresivnog poremećaja, depresivni su simptomi češće pronađeni kod žena, zatim kod pacijenata koji nisu bili sposobni za posao, onih s psihijatrijskom poviješću bolesti, kod pacijenata koji su prethodno liječeni psihofarmakološkim sredstvima, kod onih čija je razina psihosocijalnog stresa bila visoke te kod pacijenata s niskom kvalitetom života.

Psihijatrijska je pomoć zatražena za svega 13.7% ovih pacijenata. Zaključeno je kako vrlo visok broj hospitaliziranih pacijenata treba psihijatrijsku evaluaciju depresije, ali se to ne radi dovoljno često.


Actas Esp Psiquiatr. 2001;29(2):75-83.

Nema komentara: