ponedjeljak, veljače 09, 2009

Depresija povisuje rizik za kolorektalni karcinom

Žene s depresivnim simptomima pokazuju povišeni rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma. Povezanost nije nađena između depresivnih simptoma i kolorektalnih adenoma.

Istraživači su pretpostavili kako depresija povisuje rizik od kolorektalnog karcinoma i kolorektalnih adenoma. Analizirani su pritom podaci od 81 612 žena koje nisu imale karcinom na početku studije. Tijekom studije dijagnosticirano je 400 slučajeva kolorektalnog karcinoma i 680 distalnih kolorektalnih adenoma tijekom 8-godišnjeg perioda praćenja.

Upotrebljen je Mental Health Index kako bi se žene podijelilo u 4 grupe ovisno o izraženosti simptoma depresije. Žene s najviše izraženim depresivnim simptomima imale su i 43% povećani rizik od kolorektalnog karicnoma u uspordbi s ženama koje su imale najniže razine. Povezanost je jače izražena kod žena s prekomjernom masom.

To bi sugeriralo kako depresija može pogoršati negativne efekte pretilosti na razvoj karcinoma. Potrebna su daljnja istraživanja koja bi identificirala točne biološke faktore u povezanosti depresije s kolorektalnim karcinomom.

Dr. Martina Ljubić

Nema komentara: