ponedjeljak, veljače 09, 2009

Depresija povezana s ranom menopauzom

Žene koje pate od depresije ulaze u prve faze menopauze mnogo prije nego što je uobičajeno te su izloženije riziku obolijevanja od osteoporoze i drugih bolesti objavljeno je u Archives of General Psychiatry.

Ranija menopauza najvjerojatnije je posljedica depresije i uporabe lijekova, no pravi razlog još je nepoznat, ističu bostonski znanstvenici.

Autor studije Bernard Harlow misli da depresija utječe na lučenje hormona, što je već zabilježeno kod žena koje boluju od post-traumatskog poremećaja.

Otkriće je bitno jer dugotrajno niska razina estrogena u takvih žena povećava rizik od gubitka koštane srži i smanjuje sposobnost nošenja djeteta onih koje se kasno odlučuju za majčinstvo.

Prijašnja istraživanja bavila su se uglavnom promjenama raspoloženja u menopauzi, no nekoliko njih upozorilo je na utjecaj depresije na rani ulazak u menopauzu, rekao je.

Istraživanje je pokazalo da depresivne žene za 20 posto izloženije riziku od tzv. perimenopauze.

Perimenopauza obično počinje u četrdesetim godinama, kada počinju promjene u menstrualnom ciklusu, a pojavljuju se napadi vrućice i znojenje.

Prelazak u menopauzu uobičajen je oko pedesete godine, no istraživanje je pokazalo da su neke žene u perimenopauzu ulazile u kasnim tridesetim, kažu autori.

Istraživanjem su bile obuhvaćene 332 žene bez i 644 s dijagnosticiranom depresijom između 36. i 45. godine života.

Harlow je istaknuo da osim osteoporoze i oslabljene seksualne funkcije, rani ulazak u perimenopauzu može uzrokovati kognitivne poremećaje i povećati rizik oboljenja od srčanih bolesti.
Izvor: Hina


Arch Gen Psychiatry. 2003 Jan;60(1):29-36.

Nema komentara: