petak, kolovoza 27, 2010

Napad medveda i grebanje,roj pcela i ubod

Napokon otishli ste na to kampovanje koje ste planirali vec mesecima.Nashli ste bash savrsheno mesto da postavite svoj kamp,rostilj vam se pekao na vatrici i dok god ste mogli da vidite,nebo je bilo prekriveno divnim sjajnim zvezdama.Iznenada,culi ste glasan zvuk lomljenja grana...
Pogledali ste i videli grizli medveda kako ulazi u vash kamp.Ponovo ste pogledali,jer je grizli medved bio zadnja stvar koju ste ochekivali da vidite.Ali je bio tu.
E sad,svaka normalna osoba bi se uplashila.Adrenalin bi odmah pocheo da pumpa kroz vashe telo,Vashe misli bi pochele da jure i bez sumnje bi pocheli da se znojite.
Ali shta je najsigurnije da uradite?
Adrenalin vam govori da trcite,bezite,odete odatle,shto brze mozete ka sigurnosti.
Ali drugi glas unutar vas je racionalniji.On kaze:''Cekaj malo.Uspori.Sacekaj momenat.Ako ja sad potrcim,ako pokushamda pobegnem,ak se budem kretao previshe brzo,ja cu privuci paznju grizlija.Poshto ne zelim da pogorsham situaciju,mislim da bi bilo bolje ako ostanem savrsheno mira''
Ako poslushate vas prvi glas i pochnete da bezite u strahu,medved ce verovatno pojuriti za vama...I nece biti prijateljski raspolozen.
Umesto trchanja,jurnjave,izbegavanja i bezanja od straha,da li ste se ikada igrali igre ''ja sam mrtav''?
Da li vidite analogiju?Kad anksioznost dodje da nas napadne,povuche nas nadole,stvara paniku,pojacha nashe najvece socijalne strahove ,ubrza nashe zestoko i opsesivno razmishljanje...ova osecanja treba da nam posluze kao upozorenje.
AKO MEDVED UDJE U VAS ZIVOT, najgora moguca tvar koju mozete uchiniti je da bezite.Medved ce vas uhvatiti,razderati kandzama,izgrebati...i vama ce biti gore zbog toga.Ako ostanete na mestu i nebezite,medved ce verovatno da vas ostavi na miru.
Slichno ovome,ako roj pchela zuji oko vashe glave,najgora moguca stvar koju mozete uchiniti je da bezite.Medved ce vas uhvatiti,razderati kandzama,izgrebati i VAMA ce biti gore zbog toga.Ako panicharite,mashete rukama po vaduhu,pcele ce nasrnuti na vasu kozu i izbosti vas bez milosti.
Dakle shta radite kada anksioznost pokusha da vas napadne i povredi?
Glumite da ste mrtvi,Ne reagujte.Ne panichite.Usporite.Koristite racionalne izjave:kazite sebi,''Ako ostanem miran,onda anksioznost nece moci da me ubode...''
Vi vec znate shto se vishe borite,tuchete,opirete se i napadate,to vise ce medved grepsti i to vise ce pcele bosti.
Smirite se,opustite,ohladite glavu,udjite u zonu mira i smirenosti.NE ODGOVARAJTE NA AGRESIVNOST TAKO SHTO CETE REAGOVATI NEGATIVNO.
Anksioznost voli ka vi uzvracateborbom zato sto vas na taj nachin zarobi.Medved i pcele ce vas povrediti ako vi uzvracate borbom.Sa druge strane ako ste mirni i nepokretni,oni ce vas IGNORISATI.Vi im nedajete nikakvu moc da bi mogle da vas povrede.
Ne dozvolite da vas ubode pcela anksioznosti ili izgrebe medved anksioznosti.Smirite se,usporite,ostanite mirni...onda ce oni imati sve manje i manje moci nad vama...a vi cete shvatit da vi imate kontrolu.
freeruner

Nema komentara: